Zuid – Afrika

Schiphol

Wat een stress en gedoe voor de reis waar we al zo lang naar uitkeken. Ik durf het woord ‘COVID-19’ niet uit te spreken gezien we de hele dag over niks anders praten. Anderzijds gooit dit vieze beestje een hoop roet in het eten. We hebben lang getwijfeld of we moesten gaan. Iedereen moet binnenblijven, maar wij vliegen naar de andere kant van de wereld met de risico’s van dien. Stel dat je ziek wordt onderweg en het land niet in mag? Stel dat we niet meer terugkomen. Stel stel stel stel… We hebben de keus gemaakt te gaan & zullen daar blijven afwegen of het veilig is en of we eerder terug moeten (mits dat lukt). Voor nu zijn we vooral bezig met het vermijden van mensen en rennen we rond in onze mondkapjes. Waar overigens niemand meer van op kijkt. Het vliegtuig is halfleeg, dus ik denk dat we een extra gratis warme maaltijd kunnen krijgen ?


Dag 1: Kirstenbosch & Chefs Warehouse

We hebben een prachtige eerste dag gehad in Kaapstad. Het is onwijs opgeruimd en ik zou bijna denken dat ik in Europa zit. De dag begon met het zoeken naar een sim-kaart, iets moeilijker dan gedacht gezien je een paspoort en verklaring van het hotel nodig hebt. Maar het is gelukt. Nu zijn we weer 24/7 bereikbaar. Daarna door naar Kirstenbosch wat gelukkig nog open is. Een prachtige botanische tuin midden in Kaapstad. We wandelen wat rond en eten onze eierkoek naast de gekke kippetjes. In de avond eten we bij Chefs Warehouse. Een heerlijk tapas restaurant waar je, door de chef uitgekozen 7 gangen menu krijgt voorgeschoteld. Ze hebben heerlijke wijnen en voldaan brengt de Uber ons weer naar The Onyx Hotel. Nu weer verder nadenken wat we moeten doen. Doorreizen? Eerder terug via Kaapstad? Gezien de nieuwe adviezen kunnen we niet doen alsof ons neus bloed… Het blijft lastig.


Dag 2: Wijn, Kaap de Goede Hoop & Pinguïns

Vandaag is onze tweede en waarschijnlijk laatste dag in Kaapstad (mits alles volgens planning loopt). In de ochtend bellen we instanties als het Ministerie voor Buitenlandse Zaken en KLM in Nederland en Kaapstad. Helaas alles tevergeefs. De rijen zijn zo lang dat je zelfs niet in een wachtmenu komt te staan, maar de verbinding gelijk wordt verbroken. Iedereen om ons heen (familie en vrienden) probeert een handje te helpen, onwijs lief! We besluiten maar iets leuks te gaan doen, want zo kan je de hele dag wel vullen…. We stappen in onze huurauto en rijden naar Groot Constantia. De oudste Wijnboerderij (1685) van Zuid- Afrika. Wat een sprookje! Op meerdere plekken, in oude witte huizen, kunnen gasten genieten van hun wijnen. Ook hier staat een handdesinfecterend pompje en doekjes met het motto ‘ Spread Love, Not Corona’. Na de prachtige wijnboerderij gaan we opzoek naar de pinguïns bij Boulders Beach. Of we nu het verkeerde strand hebben ingevoerd of dat ze geen zin in ons hadden weet ik niet zo goed, maar het waren er maar een handje vol. Dat maakte foto’s maken wat lastig gezien de hele toeristen bende zich om dit handje vol pinguïns had gevormd. Afijn, uiteindelijk hebben we wat mooie plaatjes van deze gekke beesten. We rijden door naar Kaap de Goede Hoop, we komen al snel in een omgeving met prachtige natuur. Bij Platboom Beach kijken we onze ogen uit. Een verlaten wit strand met een waanzin wekkend uitzicht. EN, wilde struisvogels. Nog wat voorzichtig proberen we de beesten van een afstand te bekijken. De Zuid-Afrikanen bij de parkeerplaats kijken er echter niet van op als de beesten komen buurten en nog net geen slok nemen van hun cola en chips. Daarna besluiten we toch nog maar even naar de toeristenattractie te rijden. Het meest Zuidwestelijke stukje van Zuid-Afrika. We rijden terug door de vissersdorpjes Kalk Bay, Vishoek en Muizenberg en zijn netjes voor het donker weer thuis. Alsof we in NL zijn bestellen we een pizza en met nog geen 15 min wordt deze keurig afgeleverd bij het hotel. Eetsmakelijk!

“Spread Love, Not Corona”


Dag 3: Rit naar Swellendam

Wauw, wat een dag! We hebben vandaag onwijs genoten. Des te moeilijk is het als we ons vervolgens beseffen dat de reis niet meer gaat worden zoals uitgestippeld. We hebben vanmorgen een vlucht geboekt over 6 dagen, gezien de snelle veranderingen en alle adviezen zouden we naïf zijn om te denken dat we hier de komende 3 weken kunnen doen alsof er niks aan de hand is. Voor nu gaan we nog even proberen te genieten! We verlaten Kaapstad en rijden naar Vergenoegd. Weer een prachtig wijnhuis maar dit keer met wat extra’s: eenden. Deze waggelende tweevoeters worden als prinsen behandeld en lopen door de velden om insecten op te eten. Hierdoor kunnen de druiven zonder problemen groeien. Daarna bezoeken we Babylonstoren. Een wijnboerderij die daarnaast nog een enorme tuin heeft met vruchten, plantjes en bloemetjes waarvan ik niet wist dat ze bestaan. Als laatste rijden we voor een heerlijke lunch naar Paarl Spice Route. Hier hebben enkele oude huizen zich verzameld op een klein stukje. Met elk hun ambachtelijke specialiteit. Chocolade, bier, vlees & pizza enn bitterballen ? Het ligt boven op de berg waardoor het uitzicht waanzinnig is. Zojuist zijn we aangekomen in Swellendam voor onze overnachting in Cypress Cottage. Helaas zijn alle restaurants en ook de supermarkt eerder gesloten. Gelukkig hadden we nog wat eierkoeken (ja,ja, die dingen hadden nooit gedacht zo’n lange reis te maken vanuit de Hoogvliet). Morgen rijden we naar Plettenbergbaai. We zijn benieuwd!


Dag 4: The Heads Knysna & Plettenbergbaai

We worden wat brakkig wakker na onze nacht in de oude cottage. Onze kleding ruikt muf en de vering van het matras staat in onze rug. Ik ben meerdere keren tegen Tijn zijn uitstekende benen aangelopen, het bedje was niet helemaal gemaakt voor zijn lengte. Maar de charme van het huis maakte een hoop goed! We ontmoeten Nederlanders tijdens het ontbijt. We wisselen nummers uit voor het geval we elkaar nog nodig hebben. Zij hebben rummikub & wij pasta. Zo overleven we het wel ? Op de route stoppen we bij ‘The Heads, Knysna, 6571’. Een prachtig uitzicht punt zowel op zee als land. Onderweg zien we meerdere wilde dieren! Olifanten, herten & struisvogels! Geen Game Drive voor nodig ? We komen aan op onze oostelijkste bestemming voordat we terug keren richting Kaapstad: Plettenbergbaai. Een prachtige chique locatie waar nog weinig aan de hand lijkt te zijn. De accommodatie The Joneses is super goed verzorgd met keuken, wasmachine maar ook een goed zwembad. Hier vermaken we ons wel! Morgen gaan we het strand maar eens bekijken.


Dag 5: Plettenbergbaai, Nature’s Valley, Keurboomstrand & Hobie Beach

Vandaag willen we een relaxte stranddag. In eerste instantie dachten we boodschappen te doen, maar gezien het ‘human right day’ is geeft Google Maps aan dat alles gesloten is. Eenmaal onderweg is de Spar open en slaan we nog snel voor de komende dagen wat eten en drinken in. De voorraad is nog volledig en de dametjes bij de ingang desinfecteren netjes iedereen hun handen. Plettenbergbaai heeft een onwijs leuk centrum met mooie boetiekjes. Het is er nu erg rustig. Na de boodschappen vervolgen we ons avontuur naar Nature’s Valley, een klein dorp verstopt in een bosrijke omgeving maar ook aan het strand. Wat een verrassing was aangezien we dachten de bergen omhoog te rijden… ? Op de weg terug richting Plettenbergbaai stoppen we bij Keurboomstrand. Een prachtig strand wat we bekijken vanaf een klif. Er zijn weinig mensen en een handje vol surfers. We besluiten aan Hobie Beach, dichtbij Plettenbergbaai een mooi plekje uit te zoeken. Als we uiteindelijk besluiten toch bij het zwembad te gaan liggen gaat het mis. Ik weet niet of ik de goedkeuring heb van Tijn om dit met jullie te delen maar de ultieme ‘mijn opa in een automaat’ fout wordt gemaakt. Hij denkt de wagen in R te zetten maar in plaats daarvan staat hij in D. We rollen een beetje richting een paal waardoor Tijn denkt: ‘Nee daar moet ik vandaan blijven’. Dus hij geeft flink gas. BOEM! Volle bak tegen de paal voor ons. De hele omgeving heeft het gehoord en langzaam komen wat mensen onze kant op. Toch altijd fijn die helpende handjes, totdat we er eentje het logo van de auto in zijn broekzak zien stoppen…. We pakken snel onze spullen en zien dat het goed mis is. De voorkant is ingedeukt en er lekt vloeistof… We bellen onze gastheer van de accommodatie die onwijs vriendelijk en behulpzaam is. Hij komt gelijk onze kant op en met 2 uur, wat telefoontjes en een bezoek aan Europcar verder hebben we een nieuwe auto. Nu hopen dat de kosten meevallen, we hebben gelukkig een allrisk verzekering bij Sunny Car. Pff wat een verhaal weer. We liggen nog wat aan het zwembad & eten onze eigen pasta in de grote tuin. Morgen willen we een wandelroute doen in een natuurpark dichtbij & daarna nog een Safari ?? opweg terug naar Kaapstad. Hoe is het bij jullie in Nederland?


Dag 6: Mouth Trial Walk in NP Tsitsikamma

Vandaag doen we het rustig aan. We staan op, draaien een wasje en gaan tegen het middaguur richting Tsitsikamma NP. We komen bij de ingang waar we een formulier moeten invullen voor dag gasten. Ook hier begint de Corona meer op te spelen. De rangers dragen handschoenen en maskers. We lazen zojuist een bericht dat toeristen voor 14 dagen in quarantaine werden gehouden in een lodge. Wat hier precies van klopt weten we niet zo goed. Er is ons nooit wat over verteld. We nemen de Mouth Trail die slechts een uurtje lopen is, maar die je langs de prachtige bruggen stuurt. Tijn aarzelt nog wat maar als hij de kwaliteit heeft geïnspecteerd vertrouwt hij het wel. Helaas zijn er wat grote gezinnen en is het erg mistig. Desalniettemin levert het wat mooie plaatjes op. Op de terugweg komen we langs een Elephant Sanctuary. Voordat we naar binnen stappen kijk ik nog wat argwanend op Tripadvisor. Hier lees ik meerdere berichten dat je ritjes mag maken en de beesten mag aaien. We besluiten dit niet te sponsoren en rijden terug naar The Joneses. Hier liggen we nog wat aan het zwembad samen met onze mede toeristen. Er zijn nog veel gestrande Duitsers. Morgen rijden we terug richting Kaapstad, maar eerst langs Garden Route Safari Lodge in de hoop nog wat mooie dieren te spotten!


Dag 7 & 8: Robberg Nature Reserve en Garden Route Game Lodge

Hi allemaal, even twee dagen gecombineerd want we hebben het druk gehad 🙂 We zeggen Louis uit Plettenbergbaai gedag en gaan met de nieuwe auto terug richting Kaapstad. We stoppen bij Robberg omdat we denken hier even naar een uitzicht punt te lopen. Echter is dit een wild stuk natuur en worden de bootschoentjes van Tijn flink op de proef gesteld. We doen de kortste route en zien prachtige uitzichten. Tussen juli – oktober kan je hier walvissen en dolfijnen spotten. Wij zien alleen een paar vogels. We vervolgen onze weg naar Garden Route Game Lodge waar we voor 2 nachten reserveren. De Nederlanders uit Stellenbosch ontmoeten we ook hier weer. We krijgen een gratis upgrade naar een huisje zo prachtig! Een sprookje. Als gierige Hollanders zo blij dat we ruim €400 hebben ‘gewonnen’ hiermee. In de middag mogen we gelijk mee op Safari en zien we een hoop dieren. Leeuwen, cheeta’s, neushoorns, struisvogels, springbokken, gnoes, buffalo ‘s, olifanten, nijlpaarden, stokstaartjes en nog meer! Het is een private park waardoor de dieren goed in de gaten worden gehouden. De cheeta’s hebben chips omdat ze meedoen met een fokprogramma en de leeuwen zitten apart omdat ze anders alle herten opeten. We krijgen een beetje het gevoel van een groot Beeksebergen, maar het mag de pret niet drukken. De olifanten zijn gered uit een sanctuary, dus ze hebben hier een prima leventje als je het zo bekijkt. In de avond hebben we een heerlijk diner met onze mede Hollanders waardoor we de dag goed afsluiten. Des te vroeger was het vanmorgen toen om 6:15uur de wekker ging voor de ochtend Safari. Het was helaas erg mistig waardoor de foto’s niet allemaal even goed gelukt zijn. De giraffen zijn verplaats naar een ander deel van het park omdat er de laatste jaren te weinig regen is gevallen, hierdoor konden de bomen niet groeien en hadden de giraffen geen eten. Ze zijn naar een groener gebied overgeplaatst. Overdag liggen we wat in de zon en in het (zwem)bad op het balkon. Het is goed smeren want de zon is fel. Vanavond mogen we nog een keer mee op Safari ? Morgenochtend pakken we onze spullen en rijden we de laatste 3,5 uur naar Kaapstad AirPort. De vlucht gaat pas om 00:30 uur dus we moeten nog even bedenken wat we in de tussentijd gaan doen. We hoorde dat het in Nederland ook gekkenhuis is. Ook hier begint de onrust te komen. Mensen draaien zich om of bedekken hun mond met sjaals als ze ons zien aankomen. Het is tijd om naar huis te gaan.


Dag 9: We zijn weer thuis!

In de ochtend verlaten we het inmiddels uitgestorven Safari Park. Helaas konden we niet langer in de kamer blijven, maar of we daar rustig hadden gezeten weten we ook niet. We rijden richting Kaapstad omdat we geluiden horen dat ze bezig zijn met de voorbereidingen van de grote lock-down. We willen niet het risico lopen opgehouden te worden op onze weg naar het vliegveld. Het plan is om bij een van de wijnhuizen nog uitgebreid te lunchen zodat we goed gevuld het vliegtuig in kunnen. Helaas faalt dit plan en zitten we vervolgens 7 uur te vroeg naar onze koffers te staren in een uitgestorven aankomsthal. Afijn, we vinden het wel best. Op de weg waren veel volgeladen auto’s en een hoop politie. Het inleveren van de auto ging vlekkeloos. De meneer zei nog tegen Tijn: ‘You have your license a long time Sir, you are a very good driver Sir.’ Waarna Tijn en ik elkaar aankijken en van binnen het bijna niet meer houden. Tijn grapt later: ‘Die meneer had zich niet zo goed ingelezen’. Uiteindelijk gaat alles soepel en kunnen we zonder problemen door de douane heen. Hier wachten we nog wat langer want helaas is de vlucht 1,5 uur vertraagd, ook hier kunnen we ons niet druk om maken. Zolang dat kreng ons maar thuis brengt. We stappen in een bomvol vliegtuig met stellen, overwinteraars en Duitsers die op deze manier weer thuis proberen te komen. De stewardessen zijn weinig aanwezig om het contact zo min mogelijk te houden. Wat snacks en een drankje kan je ergens zelf van de kar pakken. Gelukkig is het een nachtvlucht en hadden we nog een stuk pizza bewaard. Alles verloopt voorspoedig en met de trein zijn we zo weer in Amersfoort. Tijn praat weer honderduit en we zijn opgelucht weer ‘veilig’ in NL te zijn. Wie weet ik betere tijden dat we dit prachtige land nog eens bezoeken. We zijn zo dankbaar voor alle lieve berichten van de liefste vriendinnen, vrienden en familie. Het doet ons goed om te zien wat voor dierbaars we om ons heen hebben. Laten we goed op elkaar passen ♥

Comment plaatsen

image/svg+xml

Menu

Volg mij

Flickr